20 maart 2023

Plezier, passie en puur genieten bij Brownies & downieS Deventer

21 maart (21-3) is Wereld Downsyndroomdag, de dag waarop we extra aandacht geven aan mensen bij wie het chromosoom 21 drie keer aanwezig is. Het internationale thema voor Wereld Downsyndroomdag is dit jaar: met ons, niet voor ons. Het is natuurlijk al ontzettend mooi als je iets voor een ander wilt doen, maar nog veel mooier als je dat met elkaar doet, door die persoon er zelf bij te betrekken. Anoeska Mantje begrijpt dit als geen ander. Al enkele jaren runt ze twee ondernemingen, Brownies & downieS Deventer en Zoete Geit, waar samenwerken, begeleiden en betrokkenheid vooropstaan.

De perfecte combinatie

Anoeska heeft al van jongs af aan twee grote passies: zorg en ondernemen. Haar ouders hadden een bloemenwinkel en het ondernemen is haar met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd had Anoeska al haar eigen bedrijfje waarbij ze bloemen verkocht. Maar de zorg trok haar ook altijd erg. Anoeska heeft een zorgopleiding gedaan en gewerkt in de gehandicaptenzorg. In 2016 vond ze de perfecte manier om haar twee passies te combineren: Brownies & downieS. Twee jaar later was de vestiging in Deventer een feit.

In de leuke lunchroom helpt Anoeska mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om zich te ontwikkelen én maakt ze gasten blij met heerlijke koffie, taartjes en lunchgerechten. Een jaar na de opening van Brownies & downieS Deventer kwam Zoete Geit erbij, een winkel met kleurrijk snoepgoed en de prachtigste taarten waar je geheid vrolijk van wordt.

Anoeska en Tiemen van Brownies & downieS Deventer
Anoeska en Tiemen

 Ondernemer met een hart van goud

Anoeska vat haar werk zelf heel kort samen: “Ik bied mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een veilige werkplek waar iedereen zich mag ontwikkelen.” Maar wat ze allemaal doet, is niet in één zin te beschrijven. Of ze nu in de keuken staat of bijspringt in de bediening, ze is altijd bezig met het begeleiden van haar team. Het belangrijkste doel is zorgen dat alle collega’s een veilige plek hebben. En dat allemaal naast de taken die komen kijken bij het runnen van haar ondernemingen met een team van 42 mensen. 

De mensen staan voorop bij Anoeska. Ze heeft altijd tijd, geduld en een luisterend oor voor haar team. “We beginnen elke dag om 9 uur bij Brownies & downieS met beide teams, van Zoete Geit en Brownies & downieS. We starten samen op en verdelen de dag. Ik vraag iedereen: waar heb je zin in en hoe voel je je vandaag, zowel het vaste personeel als de collega’s die we begeleiden. Zo kan ik goed inschatten hoe het met iedereen gaat.”

“Heb oog voor elkaar en wees een beetje lief. Dat maakt de wereld een stukje fijner.”

Anoeska mantje

Toekomstdromen

Met twee goedlopende, groeiende bedrijven is verveling geen optie. Anoeska heeft genoeg werk te doen, maar het plezier straalt ervan af. Ze heeft dan ook nog meer mooie plannen voor de toekomst: “Ik zoek een vette buitenlocatie voor een zorgboerderij, waar we ook een bakatelier kunnen bouwen. Dan kunnen we op een supertoffe plek efficiënter werken, want elk seizoen komen er meer bedrijven bij die taarten bij ons willen afnemen.” Dat begrijpen we wel: de taarten zien er echt waanzinnig uit!

Een feestje bij Brownies & downieS Deventer

Of Anoeska en haar team Wereld Downsyndroomdag nog gaan vieren? “We zijn er eigenlijk voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar natuurlijk eten we samen een taartje. Dat doen we elk jaar, want we vieren alles graag. Het is ook leuk dat deze dag samenvalt met de lente. Bijna altijd schijnt de zon.”

Brownies & downieS Deventer heeft dit jaar nog iets bijzonders te vieren: het vijfjarig bestaan. En dat gaan ze doen in Disneyland Parijs! Na een jaar lang sparen van de fooien in het restaurant en met een bijdrage van Anoeska zelf gaat het hele team twee dagen naar Disneyland. Dat wordt vast een geweldige reis!

Anoeska met Donny, Lola, Mayke en Lisanne bij Brownies & downieS Deventer
Anoeska met Donny, Lola, Mayke en Lisanne bij Brownies & downieS Deventer

Heb jij zelf ook iets te vieren? Of gewoon zin in een lekker uitje? Trakteer jezelf binnenkort eens op een overheerlijke brownie of een met liefde bereide lunch. Brownies & downieS Deventer is maandag tot en met zaterdag en op koopzondagen open.

Deel dit artikel op:

Gerelateerde artikelen

Proef Wijnwinkel uit Diepeveen rode wijnen

Ondernemer in het zonnetje: Proef!Wijnwinkel

Bert Nollen is opgegroeid in Brabant. Momenteel woont hij samen met zijn vrouw en drie kinderen in Diepenveen. Hij is inmiddels al een aantal jaren in de wijn actief als ondernemer van Proef! Wijnwinkel en Vinostoria. De wijnwinkel is flink gegroeid in de afgelopen jaren, iets waar Bert zeker trots op mag zijn. Naast zijn

Iclean via dé Deventer Doet pas

Ondernemer in het zonnetje: iClean

Rob Grolleman is momenteel 1 jaar eigenaar van iClean, dé unieke autowasstraat in Deventer. Het enthousiaste team geeft extra aandacht aan zowel de klant als auto. Rob streeft ernaar om iedere auto goed schoon te houden. Ook steunt hij maatschappelijke doelen, waaronder dé Deventer Doet pas. Hij vertelt graag meer over zijn bedrijf iClean en

Voeg je koptekst hier toe