17 november 2022

Mantelzorger aan het woord: Jeannine Nawijn

Jeannine Nawijn is 38 jaar en alleenstaande moeder van 4 kinderen. Haar oudste zoon van 9 jaar heeft hechtingsproblemen en daar is zij mantelzorger voor. Daarnaast heeft zij nog een zoon van 7, een zoon van 5 en een dochter van 3 jaar.

Zoon met hechtingsproblemen

De zoon van Jeannine heeft hechtingsproblemen waardoor hij zich altijd te weinig voelt. Hij voelt zich niet heel zelfverzekerd en heeft steeds bevestiging nodig in spullen of van mensen. Het is niet volledig te vergelijken met, maar heeft overlappingen met kinderen met autisme en ADHD. Vanuit hechtingsproblemen ga je ook overcompenseren en ben je ook heel druk. Hierdoor heeft hij een heel duidelijk en strak schema nodig. Hij zit op speciaal onderwijs en gaat naar speciale BSO, maar daar is hij ook niet helemaal happy. Thuis en bij zijn vader is hij echt blij.

Jeannines zoontje kan heel explosief zijn in zijn doen en laten. Hij vraagt ook heel veel aandacht en bevestiging. Jeannine moet hem helpen met naar de douche gaan en hij is heel snel afgeleid met alles om zich heen bezig.

Hij is lief en zorgzaam, speelt makkelijk met kinderen en maakt snel contact. Het kan echter wel eens escaleren als het te enthousiast wordt of er wordt niet naar elkaar geluisterd. Hij gaat dan in de overlevingsstand. Dit kan echt lastig zijn voor de andere kinderen. Als er gespeeld wordt gaat Jeannine altijd even kijken hoe de sfeer is. Aandacht is heel belangrijk.

Officieel mantelzorger

Jeannine is nu officieel iets meer dan een half jaar mantelzorger voor haar kind. De problemen kwamen echter al naar voren toen hij in groep drie kwam. Het is een lang traject geweest met onderzoeken en Jeannine heeft moeten strijden om dingen voor elkaar te krijgen. Soms moest ze op haar strepen staan en moeilijke gesprekken voeren, ook op haar werk. Haar ervaring is dat je hulp niet zomaar krijgt. Vanuit verschillende instanties wordt wel veel hulp aangeboden, maar je moet je moet veel doen om dingen voor elkaar te krijgen.

Geen extra hulp

Op dit moment heeft Jeannine geen extra hulp, maar dat kan ze wel heel goed gebruiken. Zo heeft zij zich aangesloten bij Carinova Mantelzorgondersteuning en vanuit Homestart wacht ze nog op ondersteuning. Er zijn opties, maar ze is er nog niet. Ze zou bijvoorbeeld ook graag opvoed ondersteuning ontvangen. En via de verzekering heeft ze een mantelzorgmakelaar gekregen die haar gaat helpen waar ze allemaal terecht kan.

Dé Deventer Doet pas

Jeannine heeft van de gemeente Deventer dé Deventer Doet pas ontvangen, ook één voor haar zoontje van 7 jaar. Ze heeft online gekeken bij welke winkels ze terecht kan en onlangs heeft ze wat leuks gehaald voor zichzelf. Voor haar een extraatje om zichzelf te verwennen.

“Je staat er niet alleen voor, maak gebruik van de beschikbare hulp. Geef niet op en blijf altijd positief!”

Jeannine Nawijn

Deel dit artikel op:

Gerelateerde artikelen

Vrouw helpt oudere vrouw

Mantelzorgwaardering 2024

De mantelzorgwaardering voor 2024 is gestort op dé Deventer Doet pas van de talloze mantelzorgers in de gemeente Deventer. Zij zijn ontzettend belangrijk voor hun naasten voor wie ze zorgen. De gemeente vindt dat ook en geeft daarom jaarlijks dit cadeautje. Waarom dé Deventer Doet pas? Gemeenten willen een passende blijk van waardering geven. Veel

Voeg je koptekst hier toe